Luton Walk-in Centre

In 2004, when the Luton NHS Walk-in Centre was completed, it was seen as a revolutionary concept that led to a new type of healthcare building. 

Located on Chapel Street, just off Luton’s main shopping street, the four storey 943 m2 building comprises of a walk-in clinic and minor treatment areas; flexible spaces for drop in clinics for local groups with
special needs; administration and staff facilities. The centre has a smart, efficient-looking, modern clear glazed shop front. As well as providing minor medical treatment, the centre caters for Luton’s underprivileged, ethnically mixed community in other ways. The former job centre, clad with heavy, grey concrete panels which made the frontage unwelcoming. David Morley Architects reworked the street frontage to make it more inviting and accessible to the local community.

The main entrance leads straight into the waiting room, which is made more light and airy by its double-height space and clear-glazed facade. 

This building was used as an exemplar scheme in the CABE publication: ‘Design and Neighbourhood Healthcare Buildings’.

Interior view of Luton Primary Care Trust NHS
Interior view of Luton Primary Care Trust NHS
Interior view of Luton Primary Care Trust NHS
Interior view of Luton Primary Care Trust NHS