Gold Hill Church and Community Hub

The Hub creates a new community facility at the heart of village life and a home for the Gold Hill Baptist Church family. The brief requested an auditorium to accommodate the full congregation for regular services with an expansion capacity for important holidays. It also called for several community spaces to house a range of uses.

The building is centred around a large, double height hall and foyer with vaulted ceilings and a fully glazed façade to the street. This hall is designed to allow it to be used as a single space, to be expanded into the foyer for larger congregations, or to be split into smaller spaces for use during the week. Adjacent, the main entrance leads to a generous circulation space running the length and height of the building. The massing for the building was developed with careful consideration of the context.

The front of the building is expressed as a two-storey brick volume with the set-back upper level articulated as a roof form with a gold standing seam cladding with folds to create a pattern of diagonals in response to the surrounding roofscape. The mass is further reduced with the building cut into the slope. Vertical slot windows have been used to break the scale of the long elevations and provide building proportions in keeping with the surroundings.

The Hub Entrance
The Hub Entrance
The Hub Gallery and Stairwell
The Hub Gallery and Stairwell
The Hub Auditorium
The Hub Auditorium